Prijs-Inleiding PDF Afdrukken E-mailadres
Geschreven door Administrator   
zondag 23 januari 2011 13:47

PRIJS

De prijs van een product is wat een afnemer er voor betaald. Wat de afnemer betaald is afhankelijk van verschillende factoren.

Je begrijpt dat aan de ene kant de kostprijs van een product belangrijk is maar anderzijds is de prijs die een klant wenst te betalen, de psychologische prijs,  vaak een belangrijke factor. Ook kan een afnemer die heel veel koopt wel eens een heel hoge korting krijgen (de distributieprijs). Of wellicht kom jij met een verbeterde versie van je product en wil je de oude voorraad nog snel kwijt. Allemaal zaken die beschouwd, onderzocht en beoordeeld moeten worden om tot een juiste prijs te komen.

Let op: Heel belangrijk om te onthouden is dat van alle P's, de Prijs het eenvoudigst te veranderen is maar het moeilijkst te herstellen!
Als je dus een prijsstunt uithaalt moet je oppassen dat er geen na-effect ontstaat waardoor de  klant niet meer de normale prijs wil betalen! Als je dat overkomt dan snij je dus jezelf in de vingers!!

Er is een aantal prijsstrategiëen die je kan hanteren:

  1. Kostprijs PLUS of Kostengeoriënteerde prijszetting
  2. Marktconforme of Concurrentie georiënteerde prijszetting
  3. Verkoopprijs MIN of Afnemersgeoriënteerde prijzetting
  4. Gedifferentieerde prijszetting gebaseerd op een combinatie van bovernstaande.

Deze worden hier kort uitgelegd:

  1. De Kostprijs wordt betaald door middel van de inkoopfacturen voor bijvoorbeeld grondstoffen en de kosten van arbeid, machienes, gebouwen en dergelijke. Als alle kosten bekend zijn wordt daar een vaste opslag opgelegd om tot een verkoopprijs te komen. Vaak is die opslag wel 100%!.
  2. De prijs in de markt (dus eigenlijk die van de concurrentie!) bepaald wat de prijs van jouw artikel wordt. Je kan niet te duur worden want dan gaat iedereen naar de concurrent.
  3. Door het geven van kortingen stel je de winkelier in staat en redelijke marge te behalen waardoor het voor hem interessant wordt jouw product te verkopen. Anderzijds gebruik je deze tactiek vaak richting eindgebruiker/consument door zogenaamde aanbiedingen te tonen waardoor je versneld van (oude) voorraden af kan komen.
  4. Bij een gedifferentieerde strategie houd je rekening met de verschillen tussen regio's en doelgroepen. Een verkoopprijs voor de zakelijke markt is anders dan voor de consumenten markt, de verkoop ver van de fabriek is duurder dan als de fabriek in dezelfde stad staat alleen al omdat de transportkosten lager zijn.

Voorbeelden:

ad.1) De inkoopprijs van een niet afgebakken brood is 1 euro. Een afbak oven kost 50.000 euro en gaat 1 jaar mee. De kosten voor elektra en ruimte zijn nog eens 20.00 euro per jaar en een verkoopmedewerker kost ook 20.000 euro. Voor verpakking en kassa materiaal wordt nog eens 10.000 euro gerekend. De total kosten bedragen nu 100.000 euro per jaar. De bakker verkoopt 1000 broden per dag, 300 dagen per jaar.
Dan is de totale kostprijs van deze bakkerij in dit voorbeeld: 300.000 (verkochte broden per jaar) x 1 euro (inkoopprijs) PLUS 20.000 PLUS 20.000 PLUS 10.000 = 400.000 euro.
Vraagt de bakker dus 4 euro voor dit luxe brood dan dekt hij wel zijn kosten maar maakt hij nog geen winst!
Dus de bakker zal voor elk brood nog eens 25 cent extra vragen (dus PLUS 25 cent) om daarmee 100.000 euro extra winst te maken zodat hij zijn eigen salaris ook kan betalen!

Het mag duidelijk zijn dat deze bakker én veel meer broden moet verkopen én zijn assortiment moet verbreden én goed naar zijn kosten moet kijken om een gezonde bedrijfsvoering in stand te houden.

ad. 2) Als je te goedkoop wordt zal de concurrent de prijzen waarschijnlijk of verlagen of gaan zeggen dat jij een minderwaardig product verkoopt.Als je dan ook nog eens verlies draait dan is het snel afgelopen. Moraal van dit verhaal: Prijsconcurrentie is heel gevaarlijk!

ad.3) Door het geven van vaste kortingen verleen je de grote afnemers en tussenhandelaars de gelegenheid om voordelig in te kopen en winst te maken met jouw product.
Je hebt dan opeens naast je eigen doelgroep een tweede doelgroep die vaak heel belangrijk is. Kortingen tot wel 80% komen voor maar gebruikelijk is een korting van 35-55% een en ander afhankelijk van de branche. In de boekenbranche zijn kortingen op de consumenten verkoopprijs van circa 50% gebruikelijk. De korting wordt altijd berekent over de consumenten verkoopprijs exclusief btw!

ad.4) Kaas is in Friesland vaak goedkoper dan in Utrecht. Het verschil ontstaat doordat de meeste kaasfabrieken historisch in Friesland (melkveehouderij) staan terwijl het vandaar uit wordt gedistribueerd wordt door de rest van Nederland. De transportkosten en marge voor de winkel verhoogden de prijs per kilo kaas. Vooral onder invloed van Albert Heijn zijn er veel regionale grote kaasfabrieken ontstaan, zodat AH "op de kleintjes kan blijven letten".

 

Laatst aangepast op maandag 02 mei 2011 16:55